GÜVENLİK KAMERALARININ GÜNÜMÜZDEKİ ÖNEMİ
Güvenlik Kamera kaydındaki sanık eşkali, inkara meydan vermeyecek kadar kesin olduğu için herhangi bir olay durumunda olay yerine gittiğinde polisin ilk sorusu “Çevrede kamera var mı” oluyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, özel güvenlik kamerasına takıldığı için kolaylıkla yakalanan sanık sayısının hızla arttığını söylüyor.
KAMERALI KOMŞU SAĞ OLSUN
1 Ekim 2005’te Beykoz’daki bir kuyumcu soyuldu. Kamera ve görüntü yoktu. Aynı soyguncular, 8 Ekim’de bitişik kuyumcu Yakamoz’u soydular. Ancak kameraların varlığından habersizdiler. İlk soyulan kuyumcu, görüntülerden, kendisini de aynı kişilerin soyduğunu teşhis etti. Buda bize kamera sisteminin ne dere önemli olduğunun bilgisini vermektedir.
EVDEKİ MEKANİK GÖZLER
29 Ağustos 2005’te sabah 6’da, işadamı Murat Gerçek’in Beşiktaş’taki evine hırsız girdi. İki cep telefonu, kredi kartları, 2 bin 500 YTL ile birlikte iki otomobilin anahtarını da çalan hırsız, bahçedeki otomobillerle birlikte kayıplara karıştı. Gerçek, evindeki kamera kayıtlarını polise verdi. Beylikdüzü’nde operasyon yapan polis, hırsızları yakaladı.Yine buda güvenlik kamerasının önemini anlatmaya yetmektedir.
DİKKATİ DAĞILMIYOR, UYUMUYOR
1) Kentte suçların yoğun işlendiği bölgelerde, iş yerinin içi ve dışını izleyen kameralar, potansiyel suçluyu önemli ölçüde caydırıyor. Hırsızlar, ev ya da işyeri sahiplerinin önlem aldığını görüp, soygundan vazgeçiyorlar.
2) Kamera insandan daha güvenilir. Dikkati dağılmıyor, hiçbir ayrıntıyı atlamadan 24 saat kayıt yapıyor.
3) Kamera en korkusuz tanık. Üstelik en doğru ve kesin teşhisi yapıyor.
Artan göç ve nüfus nedeniyle şehirlerde site şeklindeki yeni yerleşim birimlerinin yaygınlık kazandığı görülmektedir. Birden fazla bloğun birleşimiyle meydana gelen siteler büyüklüklerine göre yoğun bir nüfus barındırabilmektedirler. Günümüz şartlarında sitelerin en temel ihtiyaçlarından birisi de güvenlik ihtiyacıdır. Son zamanlara kadar bir sitenin güvenliğini sağlamak klasik bir şekilde güvenlik elemanlarının istihdamıyla gerçekleşmekteydi. Bir güvenlik elemanın istihdamında sürekli maaş, yemek, sigorta, kalacak yer vs. masrafları ekonomik anlamda külfeti artırmaktaydı.
Ayrıca büyük alan kaplayan sitelerde güvenliğin sağlanmasında tüm sorumluluğun güvenlik personeline emanet edilmesi doğru değildi. Prensip olarak bir insanın her yeri gözlemesi mümkün değildi. Bu sebeplerden ötürü klasik güvenlik tedbirlerine ek olarak kamera sistemleri tercih edilmeye başlandı.
Kamera sistemlerinde son yıllarda meydana gelen gelişmeler, kayıt ve izleme sistemlerinde ulaşılan üstün performans neticesinde site güvenliğinde kamera sistemlerinin kullanımı önemli bir yer edinmektedir.
CCTV kamera sistemlerinin tercih edilme nedenlerinin başında kapalı devre kamera sisteminin bir kez kurulması yer almaktadır. Kaliteli ürünlerle kullanılarak tesis edilmiş bir kamera sisteminin işletme ve bakım giderleri son derece düşük olmaktadır. Diğer bir neden ise normal bir insan çevreyi izlerken konsantrasyonunu kaybedebilir. Ancak kamera sistemlerinde böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. 7/24 izleme ve kayıt yapabilir. Site kamera güvenlik sistemlerinde internet aracılığıyla gerçek zamanlı veya eş zamanlı olarak uzaktan izleme yapılabilir. Kullanılacak yardımcı aparatlarla güvenlik kameraları binanın ortak anten sisteminden izlenebilir olmaktadır.
Özet olarak, ekonomik oluşu, kamera sistemi kurulum maliyetlerinin uygunluğu, güvenlik elemanı çalıştırma zorunluluğunu ortadan kaldırması, bakım masraflarının düşük olması, uzun süreli güvenlik kamera görüntüsü arşivleme imkanıyla ihtiyaç halinde istenilen görüntülere ulaşılabilmesi, ölü alanların gözleminin yapılabilmesi kapalı devre güvenlik kamera sistemlerinin şehirlerde özellikle konutlarda kurulmasını cazip hale getirmektedir.